Ntombifuti - den andre kvinnen

Ny båt. Nye muligheter.

Erik Braarud og Jon Amtrup, det er meg, kjøpte i våres den 40 fot lange aluminiumsbåten Ntombifuit i Bodø. Den er bygd slik den ser ut: En tanks. Navnet er det få som kan uttale, men det betyr altså “den andre kona”. Hun vinner ingen skjønnhetskonkuranse. Men vi ser det vakre i funksjonalitet. I den konkurransen scorer hun høyt.

Båten er utstyrt med vannballast som foreløpig ikke fungerer. Vi har planer om å få orden på alle pumpene i løpet av neste år. Da kan vi trykke mer kraft ut av henne på slør og kryss. Dessuten har hun trimtab på kjølen. Det betyr altså at vi har en liten rorkult i tillegg til den store rorkulten. Med denne kan vi gi henne mer løft på kryssen, mindre jobbing for autopiloten og god utslag på lensen.

Båten er kutterrigget og får i tillegg snart et ekstra rulleforstag rett bak det fremre staget. Stående rigg er i rodd, alle fall et doble, og det er et peke på baugen som vi ikke er sikre på om vi skal bruke. Akkurat nå vurderer vi å anskaffe en spinnaker eller Parasailor for lette forhold. Vi må teste alle seil og litt forskjellige forhold før vi bestemmer oss.

I løpet av vinteren skal vi bygge en harddodger som skal gi litt mer le i cockpit. Båten skal brukes hele året på Vestlandet, Nord-Norge, Svalbard og Grønland. Mye kald seiling krever litt komfort. Den klassiske boblen som står der i dag er veldig funksjonell. Den som er på vakt har full oversikt sittende på øverste trinn i leideren ned og kan styre autopiloten derfra. Selv om det er tungt å kvitte seg med den, så må den bort. Men vi skal spare den til en annen båt.

Under dekk er det enkelt, men veldig funksjonelt. I baugen er det en stor v-køye og bak den et toalett medvask og dusj. Det er ikke trykkvann eller varmtvann om bord. Så her gjelder det å holde pusten og pumpe vann til dusjhodet.

Deretter følger et pentry med kjøleboks og komfyr med stekeovn og to gassbluss. Kartbord med alle de nødvendige instrumentene: Raymarine plotter med Navionics kart for hele kysten, VHF, AIS, Weatherfax, Active Radar og batteriovervåker.

Salongen er hyggelig og kan gjøres om til en enkel seng. Under nedgangen sitter motoren. På styrbord side er den en enkelkøye og det samme på tvers bak motoren. Bak der er det et digert stuerom inngang fra under dekk og to luker på akterdekk. Rommet fungerer også som et vanntett skott. I baugen er det to vanntette skott, og med vannballasttankene på hver side har denne båten i realiteten vanntette skott rundt baug. Sikkert - med andre ord.

Varmeapparatet varmer lett opp boarealet til hyggelige temperaturer, og det trengs når en skal seile der det er kaldt og fuktig.

Ntombifuti er med andre ord et ekspedisjonsskip for de som vet å sette pris på mektige opplevelser i landskap få seiler. Vi vurderer å leie henne ut til erfarne seilere med et mål.