De små seilgledene er størst

Det er utrolig hva folk gjør med små båter. Og det er utrolig hva andre ikke gjør med store båter. Olav er en av mange som klarer seg med lite. Eller akkurat nok.

Dagens store get-out-of-jail inspirasjon fant jeg på finn.no. Der ligger det nemlig en Albin Alpha. Eller rettere sagt: 29 foteren ligger på Island.

Eieren Olav er på vei hjem etter 15000 nautiske mil i løpet av 1,5 år. Han har krysset hav, følt sanden mellom tærne og ankret opp på Grønland. Nå er pengene slutt. Skuta må selges. Men for en opplevelse. På 29 fot.

Før kursen ble satt ut i Nord-Atlanteren hadde eieren isolert båten, utstyrt den med det aller mest nødvendige og sørget for at båten var sjødyktig. Eventyret venter og det er ikke størrelsen det kommer an på. 29 fot er nemlig mer enn nok til å komme seg på langtur.

Har du større båt så bruker du lenger tid på å fylle den opp med altfor mye utstyr som altfor lett går i stykker. Du ender opp med et budsjett som sprekker og mer tid på hodet ned i en koblingsboks enn opplevelser med de lokale, svømme med ukjente fisker og se solen gå ned i havet for så å kaste mykt morgenlys på en ukjent kyst.

Som Olav skriver i annonsen: ”

Albin Alpha er en rask og lettseilt båt med mye plass for størrelsen. ”Eg har seilt rundt nordatlanteren med denne, den tok oss over Atlanterhavet på knappe 20 dager, (2700nm).

Det er god plass til 3 mann på langtur, på en helgetur kan man fint være 6 stykk ombord.

Båten er isolert, og man får 23 grader i båten med dieselvarmeren i gang et kvarter. (Kommer nå fra Grønland og farvann som holdt knappe 2 grader, det er ingen problem)”

Her tenker de fleste, inkludert meg: 6 mann på 29 fot. No way. Det vi egentlig kunne tenkt er: 20 døgn på havet. Det hadde vært deilig det – og jeg trenger tydeligvis ikke mer enn dette. Grønland. YES.

For vi trenger ikke mer enn 29 fot for å gjennomføre seildrømmen. Du slipper stort sett å bekymre seg for låneavdrag, havneavgifter og gigantiske vedlikeholdskostnader. De største båtene ligger oftest mest i brygga. De små er lettere å kaste loss med og seilgleden er mye større fordi en faktisk kommer seg fra brygga. Funksjonell og godt nok er stikkord. Det har Olav forstått:

”Båten fremstår som fullstendig funksjonell med en god motor, stor batteribank, solcellepanel og offshore redningsflåte for 6 mann. Den har dog noen kosmetiske skavanker, vekten er lagt på funksjonalitet fremfor skjønnhet, det er litt arbeid for den som er kresen på utseendet, da mest innvendig. Men det er ingenting som må gjøres for å kunne seile.”

Olav er altså på Island. Vi sitter her. Han skal seile via Færøyene og Shetland før han ender opp i Bergen. Bare den turen høres ut som et perfekt sensommereventyr.

Les annonsen. La deg inspirere. Tenk: Trenger jeg virkelig så stor båt. Eller skal jeg bare kaste loss?